Op 15 januari 2021 start de selectieprocedure voor Roze Zaterdag 2023. Vanaf die datum kunnen kandidaten zich aanmelden om kans te maken op de organisatie van de oudste Pride van Nederland. De editie van 2021 zal op 19 juni plaatsvinden in Leeuwarden en de editie van 2022 is al toegekend aan Rotterdam. Stichting Roze Zaterdagen Nederland, die de formule van Roze Zaterdag bewaakt en beschermt, maakte dit vandaag bekend samen met nieuws over het bestuur. 

Stichting Roze Zaterdagen Nederland kent jaarlijks, twee jaar vooruit, de organisatie van Roze Zaterdag toe aan een stad in Nederland. Op 15 januari 2021 gaat de selectieprocedure van start om te bepalen wie Roze Zaterdag 2023 mag organiseren. Vanaf die datum kunnen steden zich kandideren en met een bidbook hun plannen presenteren voor het evenement in hun stad. De aanmelding sluit op 15 april 2021 en in mei zal een bezoek worden gebracht aan de kandidaat-steden. Uiteindelijk wordt tijdens Roze Zaterdag 2021 in Leeuwarden, op 19 juni, bekendgemaakt wie Roze Zaterdag 2023 mag organiseren.

“We hopen dat een flink aantal steden zich kandidaat gaat stellen, zodat we een aantal sterke bidbooks ontvangen en er echt iets te kiezen valt. Roze Zaterdag is een geweldige kans voor steden om zich te laten zien als lhbti-vriendelijke stad. Het kan een positieve impuls geven aan de bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit, want dat is nog steeds heel hard nodig”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Nieuw bestuur

Sinds enkele maanden heeft het bestuur van Stichting Roze Zaterdagen Nederland een nieuwe bezetting met oud-organisatoren van eerdere Roze Zaterdag edities. Simon Timmerman vervult inmiddels de rol van voorzitter. Timmerman was eerder voorzitter van jongerenorganisatie Stichting PANN, organisator van Roze Zaterdag 2013 in Utrecht en tot januari 2020 voorzitter van COC Midden-Nederland.

Het bestuur werkt met een uitgebreid actieplan om de stichting en het evenement toekomstbestendig te maken. “We hebben hierin onder andere aandacht voor de organisatie en de structuur van onze stichting, financiën, communicatie, de selectieprocedure en de ondersteuning aan de organiserende stad. We zijn met ontzettend veel toewijding en goede energie aan de slag”, aldus Simon Timmerman.