Roze Zaterdag 2023 zal worden gehouden in Goes. Dat heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland vandaag bekendgemaakt in Leeuwarden. Het is voor de eerste keer dat de oudste Pride van Nederland neerstrijkt in de provincie Zeeland. In Leeuwarden, waar dit jaar nog Roze Zaterdag 2021 wordt georganiseerd op 16 oktober, was vandaag een kort verrassingsprogramma dat online werd uitgezonden.

KIJK HIER HET ONLINE VERRASSINGSPROGRAMMA TERUG: https://youtu.be/MxhEAQAjTEc

Na een selectieprocedure die startte in januari van dit jaar, bestaande uit bidbooks en presentaties, kwam vandaag het verlossende woord. Het Zeeuwse Goes mag Roze Zaterdag 2023 gaan organiseren. Goes was met de steden Enschede en Breda in de race voor de organisatie van dit bekende lhbti-evenement. “We zijn ervan overtuigd dat Roze Zaterdag 2023 in Goes een geweldig evenement gaat worden. De organisatoren hebben ons laten zien dat ze ruime ervaring hebben met het organiseren van grote evenementen, er is een stevige samenwerking met lhbti-organisaties, bijzonder veel draagvlak en een prachtig programma. Daarnaast denken wij dat de komst van Roze Zaterdag een belangrijke positieve impuls kan geven aan de bewustwording en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in Goes en de hele provincie Zeeland”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland.

De keuze voor Goes betekent dat de landelijke stichting de andere mededingers moest teleurstellen. “We willen alle mensen die keihard hebben gewerkt aan de kandidatuur van Enschede en Breda heel erg bedanken voor al het werk dat ze hebben verzet. We hebben bij de organisatoren van beide steden ontzettend veel energie en toewijding gevoeld, dus we kunnen ons voorstellen dat ze teleurgesteld zijn dat ze het niet zijn geworden”, aldus Timmerman.

Roze Zaterdag 2021 Leeuwarden
Dit jaar wordt Roze Zaterdag in Leeuwarden gehouden. Het evenement in de Friese hoofdstad werd twee keer verplaatst vanwege de coronacrisis, maar staat nu gepland voor zaterdag 16 oktober a.s. De programmering in het najaar is een eenmalige uitzondering. Vandaag was er vanuit Leeuwarden een kort online verrassingsprogramma. Er waren bijdragen van Tûmba-directeur Mirka Antolovic, wethouder Hein Kuiken, Simon Timmerman namens Roze Zaterdagen Nederland en muziek van Blondeau.

Op het hoofdpodium van Roze Zaterdag 2021 zullen artiesten uit binnen- en buitenland spelen. Wethouder Kuiken maakte vandaag al bekend dat de Amerikaanse band Kid Creole and the Coconuts komt optreden. Er is een optocht met bootjes door de Leeuwarder grachten, de zogenaamde pramenparade – Pride – door de Leeuwarder grachten, een informatiemarkt en een roze kerkdienst in de Grote Kerk. In aanloop naar 16 oktober worden op andere plekken in de provincie meer lhbti-evenementen gehouden. “Leeuwarden is City of Love. Dat is niet zomaar een kreet, dat is een gegeven. Iedereen is welkom in onze gemeente. Nu, tijdens en natuurlijk ook na zaterdag 16 oktober”, aldus Kuiken.

In 2022 is Rotterdam de gaststad voor Roze Zaterdag.