Twee steden hebben zich gemeld als kandidaat voor de organisatie van Roze Zaterdag 2026. Vandaag maakte stichting Roze Zaterdagen Nederland bekend dat ze bidbooks heeft ontvangen van Amsterdam en Noordwijk. In de tweede helft van augustus wordt bekend gemaakt wie de oudste Pride van Nederland in 2026 mag organiseren.

Tot en met 15 april konden steden zich aanmelden voor de organisatie van Roze Zaterdag 2026. Amsterdam en Noordwijk hebben besloten een poging te wagen om de organisatie hiervoor officieel toegekend te krijgen en hebben een bidbook ingediend. Amsterdam was in het verleden al diverse keren gaststad voor Roze Zaterdag, waaronder in 1994 en 2016. Noordwijk heeft het evenement nog niet eerder mogen verwelkomen.

“We zijn heel erg blij dat deze steden zich kandidaat hebben gesteld om dit mooie en belangrijke evenement te organiseren. Geweldig dat zij zich op deze manier willen laten zien als lhbtiqa+ vriendelijke stad. We weten dat er veel werk is verzet om de kandidaatstelling voor te bereiden en de bidbooks in elkaar te zetten. De komende tijd gaan wij aan de slag om de juiste afweging te maken”, aldus Simon Timmerman, voorzitter stichting Roze Zaterdagen Nederland.

Bekendmaking toewijzing gaststad 2026
In tegenstelling tot eerdere jaren zal de gaststad voor de editie 2026 niet bekend worden gemaakt tijdens Roze Zaterdag 2024 Groningen. Roze Zaterdagen Nederland heeft gemerkt dat de bekendmaking op deze dag te veel ondersneeuwt en dat er (logischerwijs) meer aandacht uitgaat naar de eerstvolgende editie. De bekendmaking zal daarom op een apart moment worden georganiseerd in de tweede helft van augustus 2024.

Groningen en Zaanstad
De eerstvolgende Roze Zaterdag, die van 2024 in Groningen, staat over twee maanden op de planning. De voorbereidingen voor het evenement op zaterdag 22 juni a.s. zijn momenteel in volle gang. Het laatste nieuws over alles wat er staat te gebeuren en het programma is te lezen op www.rozezaterdaggroningen.nl. Zaanstad is in 2025 aan de beurt om het evenement te organiseren.