Komende zaterdag, 22 juni, is Groningen de gaststad voor Roze Zaterdag 2024. Het is de derde keer dat de oudste pride van Nederland in de ‘metropool van het Noorden’ wordt georganiseerd. Roze Zaterdag is het hoogtepunt van het Queer Year Groningen met een uitgebreid programma in de hele stad, waaronder een Pride Walk en een grootse Mainstage op de Grote Markt.

Na 1985 en 2011 is het zaterdag opnieuw de beurt aan Groningen om zich van diens kleurrijkste kant te laten zien tijdens Roze Zaterdag 2024. Roze Zaterdag, het oudste evenement voor de lhbtiqa+ gemeenschap, bestaat al sinds eind jaren zeventig en heeft elk jaar een andere gaststad. Sinds de toewijzing van de organisatie aan Groningen in 2022 is er gewerkt aan een uitgebreid programma. Niet alleen voor komende zaterdag, maar ook in de aanloop naar deze dag zijn er veel activiteiten georganiseerd als onderdeel van het Queer Year.

Groningen is er klaar voor, meent wethouder diversiteit Manouska Molema: “Ik ben er trots op dat Roze Zaterdag 2024 in Groningen wordt gehouden. In Groningen mag je zijn wie je bent! Iedereen is verschillend en bij ons er is ruimte voor al die verschillen. Sterker nog: het maakt Groningen de kleurrijke en fijne gemeente die het is. Tijdens Roze Zaterdag mag iedereen het zelf ervaren, niet alleen op 22 juni, maar het hele jaar door, mag je in Groningen zijn wie je bent!”

Zichtbaarheid is noodzakelijk
Roze Zaterdag is de kans voor steden om zich van diens lhbtiqa+ vriendelijkste kant te laten zien. En dat dat nodig is blijkt uit recente cijfers en onderzoeken. Uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd van GGD blijkt dat de tolerantie ten aanzien van lhbtiqa+ personen bij jongeren steeds verder afneemt. Eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) liet ook al zien dat jonge lhbtiqa+ personen vaker worden gepest. Op 15 mei werd de Rainbow Index 2024 gepubliceerd. Nederland staat, net als vorig jaar, op nummer 14. COC Nederland liet weten dit zorgwekkend te vinden.

“Tijdens onze Roze Zaterdag in Groningen staat centraal dat we de diversiteit vieren en tegelijkertijd aandacht vragen voor de positie van de lhbtiqa+ gemeenschap, die in onze beleving steeds vaker onder druk komt te staan. Het is daarom belangrijker dan ooit dat we in al onze diversiteit zichtbaar zijn op Roze Zaterdag”, aldus Mark Gils, voorzitter van Roze Zaterdag Groningen.

“Roze Zaterdag is van oudsher voor veel mensen in onze gemeenschap een belangrijke dag om zichtbaar te zijn. Zichtbaarheid is voor onze gemeenschap – zeker nu – noodzakelijk. Ik hoop dat veel mensen naar Groningen zullen komen om zich gezien en gevierd te voelen”, aldus Simon Timmerman, voorzitter van Roze Zaterdagen Nederland.

Programma
Roze Zaterdag 2024 gaat om 10.00 uur van start met een Roze Viering in de Akerk. Samen vieren dat je mag zijn wie je bent staat hierin centraal. Om 11.30 uur start de Pride Walk vanaf de Ossenmarkt. Deze zal vanuit daar door de stad trekken en eindigen op de startlocatie. Gedurende de dag, van 10.00 tot 17.00 uur, is er een Infomarkt waar verschillende organisaties zich zullen laten zien. Deze markt is te vinden rondom de Schuitemakersstraat achter het Museum aan de A.

Op de Grote Markt is de Mainstage van Roze Zaterdag met vanaf 13.00 uur tot middernacht optredens van onder andere Sophie Straat, Willeke Alberti en House of Vineyard. Van 16.30 tot 0.00 uur vindt in de Zwanestraat de kenmerkende Streetpride plaats met DJ’s en artiesten van Groningse bodem en daarbuiten. Bij Museum aan de A is het Pink Podium met een gevarieerd programma van 13.00 tot 20.00 uur.

Daarnaast zijn er nog vele andere programmaonderdelen, activiteiten en voor de liefhebbers diverse afterparty’s. Het volledige programma en praktische informatie is te vinden op de website rozezaterdaggroningen.nl.

Sleuteloverdracht aan Zaanstad
Volgend jaar wordt Roze Zaterdag georganiseerd in Zaanstad. Om 19.00 uur zal daarom op de Mainstage (Grote Markt) door de Groningse wethouder Manouska Molema en gedeputeerde Tjeerd van Dekken de Roze Zaterdag sleutel officieel worden overgedragen aan een delegatie uit Zaanstad. Deze volgende editie staat gepland op zaterdag 28 juni 2025.