Afgelopen zaterdag ontving wethouder Inclusie van de gemeente Zaanstad Gerard Slegers en voorzitter van de Zaanse Regenboog Frank Vos in Groningen de Roze Zaterdag sleutel. Hiermee gaf Groningen, organisator van Roze Zaterdag 2024, formeel het stokje door aan Zaanstad. Op zaterdag 28 juni 2025, over precies 1 jaar, vindt Roze Zaterdag plaats in Zaanstad.

Op het hoofdpodium van Roze Zaterdag 2024 op de Grote Markt in Groningen vond afgelopen zaterdagavond de sleuteloverdracht plaats. De Groningse wethouder Manouska Molema en gedeputeerde Tjeerd van Dekken overhandigden de sleutel van Roze Zaterdag aan de Zaanse wethouder Slegers en aan Frank Vos, voorzitter van de Zaanse Regenboog. Deze sleutel staat symbool voor het overdragen van de organisatie van Roze Zaterdag van de ene naar de andere stad.

De Zaanstreek in alle kleuren
Wethouder Inclusie Gerard Slegers van Zaanstad: “We hebben de hele dag genoten van een feestelijke Roze Zaterdag in Groningen. Veel dank aan Groningen voor de geweldige organisatie en de gastvrije ontvangst. Dit inspireert Zaanstad om er in 2025 weer een schitterende en kleurrijke editie van te maken. Het thema van Roze Zaterdag 2025 is ‘De Zaanstreek in alle kleuren’.”

56 jaar na de Stonewall Riots
Frank Vos, voorzitter De Zaanse Regenboog: “In 2025 is ZaanPride van 22 tot en met 28 juni. Met op 28 juni Roze Zaterdag Zaanstad, precies 56 jaar na de Stonewall Riots. Een geweldige mijlpaal die we in het korte bestaan van De Zaanse Regenboog hebben bereikt samen met al onze vrijwilligers, ambassadeurs, partnerorganisaties en gemeente Zaanstad. En vanzelfsprekend is iedereen van harte welkom.”

Meer acceptatie
Gemeente Zaanstad organiseert de editie van 2025 samen met De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl Zaanstreek-Waterland en Stichting Marketing Zaanstreek. Vanaf nu zullen er het hele jaar door tot aan Roze Zaterdag 2025 verschillende activiteiten en kleinere evenementen worden georganiseerd in Zaanstad die bijdragen aan meer acceptatie van lhbtiqa+-mensen. Het hoogtepunt is 28 juni 2025, waarop Roze Zaterdag 2025 plaatsvindt in het centrum van Zaandam.

Elkaar accepteren en respecteren
Wethouder Slegers: “Wij willen dat iedereen uit de lhbtiqa+-gemeenschap zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Helaas is dat nog niet overal het geval. Met Roze Zaterdag willen we zorgen voor meer verbinding tussen ál onze inwoners. Het gaat om elkaar accepteren en respecteren. Volgend jaar gaan we er samen met al onze inwoners en bezoekers een onvergetelijk evenement van maken.”

Meer informatie over de komende editie kun je vinden op www.rozezaterdag075.nl